aer conditionat

Un aparat de aer conditionat este ca orice bun de care avem nevoie si care ne face viata mai confortabila. Dar luxul de a avea aerul ventilat si stabilizat la o temperatura optima nu a fost dintotdeauna la indemana majoritatii oamenilor.

Metode de racire a aerului in Egipt si Imperiul Roman

In Egipul antic spre exemplu exista numerase exemple despre cum palatele unde locuiau faraonii erau racite prin diverse metode, la care nici nu ne-am  mai putea gandi astazi. Sunt informatii ca palatele faraonilor erau inconjurate de ziduri de pietre care puteau fi detasate. Seara pietrele mari si grele de mii de tone erau carate de sclavi la rau pentru ca briza si racoarea serii le raceau imediat. Pana la rasaritul soarelui acestia se intorceau cu pietrele si le puneau la loc pentru ca pe timp de zi atmosfera de la palat sa fie racoroasa.

Tot in Egptul antic era folosit un fel de ventilator confectionat din trestie care era stropit cu apa. Modalitatea acesta permitea aerului care patrunde de afara sa fie mai rece, mai placut, mai ales in conditii de clima extrem de neprietenoase.

Un alt exemplu este disponibil din timpul imperiului roman. Marii instariti din imperiu isi racoreau casele prin montarea unor conducte in pereti. Prin acele conducte circula apa rece si mentinea peretii reci.

Cum a fost inventat primul aparat de aer conditionat ?

Cum conditille de clima nu pot fi controloare, au continuat sa dea batai de cap omenirii de-a lungul timpului. Pentru rezolvarea acestor inconventiente, spre exemplu, a fost inventata racirea prin intermediul agentului frigorific. Dar provocarile legate de oscilatiile de aer cald versus aer rece, au determinat si alte cercetarii si inventii.

Primul aparat de aer conditionat este considerat sistemul creat de Willis Carrier. In mediul industrial tipografic, provocarea cea mai mare o reprezenta umezeala aerului care la randul sau deteriora hartia utilizata in tipografii. In 1902, acesta a invetat un sistem de ventilare a aerului care urma sa fie racit si evacuta la loc. Dar numele de aparat de aer conditionat a fost utilizat pentru prima data de un inginer pe nume Stuart Cramer.

Nevoia din industria din Statele Unite ale Americii pentru astfel de aparate a fost atat de mare incat in anul 1915, Carrier a infiintat o companie de inginerie dedicata acestui tip de productie. Pentru aparatele de aer conditionat gree cu destinatie domestica, abia in 1928 a aparut primul aparat dedicat.

Numeroasele evenimente istorice din perioada respectiva au mai intarziat o vreme extinderea folosirii aparatelor la nivel de gospodarie in Statele Unite si nu numai dar dupa al doilea razboi mondial au cunoscut un real success, de care se bucura si astazi. Confortul si utilitatea pe care le ofera aceste produse au continuat sa fie importante.