Odata ce v-ati familiarizat cu introducerea in cursuri de inot, puteti trece la pasul urmator, care este invatarea tehnicii. Cele trei stiluri principale de inot sunt: bras, crawl si spate. In cele ce urmeaza, se explica provocarile respective.

  • Bras

Pentru a stapani tehnica brasului, este deosebit de important sa va familiarizati cu apa. In timpul fazei de alunecare, fata se afla sub apa. Profitati de acest lucru pentru a expira in timp ce inspirati la suprafata. Daca va tineti mereu capul in afara apei in timp ce inotati, va intindeti gatul prea mult in spate si acest lucru poate fi dureros. Dar nu doar tinerea capului si respiratia sunt dificile la bras. De asemenea, necesita o anumita coordonare. Bratele incep si se intind, apoi picioarele intra, urmate de o faza mai lunga de alunecare. Din punct de vedere tehnic, miscarea simetrica pe care trebuie sa o execute picioarele este foarte complexa. De aceea, multi instructori folosesc un scurt filmulet video ca supliment la practica, astfel incat elevii sai sa poata vizualiza tehnica corecta.

  • Crawl

Din punct de vedere al rezistentei si al conditiei fizice, stilul crawl este mai solicitant decat stilul bras. Ritmul este mai rapid, iar corpul este mereu in miscare. Cu toate acestea, de pe uscat, aceasta miscare alternanta a bratelor pare destul de simpla. Bratele sunt tinute cat mai aproape de corp, cu coatele ridicate in fata. Dar totul se intampla sub suprafata si este nevoie de multa forta. Pozitia capului este cruciala: daca este prea sus sau prea jos, acesta provoaca o rezistenta frontala excesiva. Privirea este intotdeauna indreptata in lateral, in jos. Lovirea picioarelor ofera o impingere usoara si stabilizeaza corpul, reducand la minimum balansarea soldurilor. Prea multa rotatie este in detrimentul flotabilitatii. In partea superioara a corpului, coordonarea bratelor si a respiratiei este esentiala. Trebuie sa inspirati si sa expirati la fiecare doua sau trei miscari ale bratelor, cu capul intr-o parte. Miscarile bratelor trebuie, de asemenea, sa fie coordonate pentru a profita de rezistenta apei pentru a avansa mai eficient.

  • Spate

O pozitie supla a capului, cu ochii privind in sus la bara transversala, este esentiala pentru o pozitie buna, stabila si relaxata in apa. Avantajul inotului pe spate este ca nasul si gura raman intotdeauna in afara apei, spre deosebire de celelalte doua stiluri de inot mentionate. Cand bratul este intins, degetul mic intra primul in apa. Atunci cand se aplica presiune sub apa, coturile formeaza un unghi de aproximativ 90°C. Bratele sunt apoi aduse inapoi, incordate, dar flexibile, peste umeri. Dar aveti grija! Soldurile nu trebuie sa se lase (nu trebuie sa „stati” in apa), altfel intregul corp se scufunda si este imposibil sa continuati sa inotati. Lovirea picioarelor asigura stabilitate si propulsie. Un mic dezavantaj  al acestui stil de inot este faptul ca unii inotatori considera ca este dificil sa inainteze, deoarece nu pot vedea unde se indreapta. Asadar, asigurati-va ca nu va sta nimeni in cale si uitati-va in jur din cand in cand.