Respiratia urat mirositoare este o problema pe cat de frecventa, uneori, jenanta social: aproape una din doua persoane sufera de aceasta problema, in forme mai mult sau mai putin deranjante sau mai mult sau mai putin cronice. In unele cazuri, acest miros urat poate proveni din stomac. Dar, in majoritatea cazurilor, sa presupunem ca 90%, cauzele respiratiei urat mirositoare sunt identificabile in gura si pot fi dintre cele mai diferite.

Cauzele respiratiei urat mirositoare

Mirosul urat este de obicei cauzat de prezenta compusilor cu miros urat in ​​gura. Aceste substante, in ciuda numelor deranjante (de exemplu, cadaverina si putresceina), nu sunt daunatoare sanatatii. Sunt molecule numite VSC (Volatile Sulphurous Composites) si acestea sunt amine care sunt create in alimente sau ca produs al multor bacterii care raman in gura mult timp fara a fi eliminate cu igiena bucala la domiciliu sau cu o curatare amanuntita de catre medicul dentist.

Aceste molecule pandesc in gura, in buzunarele gingivale sau chiar, pur si simplu, in limba. De fapt, igiena orala la domiciliu nu ar trebui sa excluda curatarea limbii pentru a elimina aceste molecule. O puteti face cu aceeasi periuta de dinti sau, si mai bine, puteti folosi un detergent special pentru limba.

Respiratie urat mirositoare temporara

Uneori mirosul neplacut apare doar intr-un anumit moment, nu prezinta o problema reala, ci doar o suparare trecatoare.

Dieta este cu siguranta una dintre cele mai banale cauze: nu va fi o surpriza pentru nimeni sa stie ca pH-ul gurii poate varia in functie de ceea ce mananca. In plus, unele alimente provoaca halitoza temporara datorita chiar mirosului acestor alimente.

Respiratie urat mirositoare cronica

Pe de alta parte, atunci cand respiratia urat mirositoare dureaza mai mult, poate rezista igienei bucale zilnice, este probabil ca acesta sa fie un simptom al unei probleme la nivelul gurii, cu cauze mai mult sau mai putin grave.

O prima verificare la un cabinet stomatologic pentru a rezolva problema trebuie, de exemplu, sa vada daca nu sunt prezente carii. Nu atat de mult, deoarece infectia ca atare da un miros urat, dar „gaura” din dinte este adesea un rezervor in care se ascund reziduurile de hrana, pe langa faimoasele bacterii ale respiratiei urate. Aceste reziduuri, ascunse in interiorul dintelui, nu pot fi eliminate cu o igiena simpla la domiciliu. Prin tratarea infectiei de catre dentist, orificiul este astupat.

In plus, respiratia urat mirositoare este unul dintre principalele simptome ale unei boli foarte frecvente care, daca nu este tratata, poate duce la consecinte foarte neplacute. Vorbim despre parodontoza, o infectie a gingiei.

Boala parodontala este infectia care afecteaza parodontiunea, adica tesutul care sustine dintele. Aceasta infectie ataca canelura de sustinere a dintelui, creand asa-numitele „buzunare” parodontale. De asemenea, in acest caz, este creat un loc in care bacteriile se pot cuibari fara probleme si acest lucru provoaca, printre altele, si mirosul urat.

Pe langa respiratia urat mirositoare, alte simptome sunt sensibilitatea la dinti, gingiile care se retrag, mobilitatea dentara si sangele dupa periaj. Daca respiratia urat mirositoare este insotita de una dintre aceste probleme, este recomandabil sa consultati un medic dentist cu experienta in parodontologie. Veti gasi un astfel de medic la cabinet stomatologic Cris Smile sin sectors 6 Bucuresti.

Mai presus de toate, este bine sa consultati medicul dentist cat mai curand posibil: parodontoza este o boala care, cu cat este mai repede interceptata, cu atat mai bine, deoarece va necesita mai putina interventie a medicului dentist. Daca aceste simptome sunt neglijate, riscul este ca o infectie sa se raspandeasca in gura, ceea ce poate duce si la pierderea dintilor.

Din acest motiv, este foarte important sa identificati motivele pentru respiratia urat mirositoare. Daca ati inceput deja sa observati simptomele acestei boli, nu ezitati sa contactati personalul Cris Smile!