Materia primă termoplastică utilizată de către imprimanta 3D poartă numele de filament. Filamentele sunt una dintre cele mai importante părţi ale unei imprimări 3D reuşite.

Ce este un filament pentru imprimanta 3D?

Fiecare filament este ales în funcţie de flexibilitate, acuratețe, rezistenţă; desigur, un alt aspect important al alegerii filamentului potrivit îl reprezintă condiţiile pe care produsul finit imprimat trebuie să le respecte.

Fiecare filament pentru imprimanta 3D este diferit, ele se diferenţiază prin caracteristici, prin materia primă din care sunt confecţionate.

Tipuri de filamente pentru imprimanta 3D

Există multe tipuri de filamente pentru imprimantele 3D, iar fiecare dintre acestea are proprietăţi diferite. În cele ce urmează, enumerarea filamentelor este bazată pe popularitatea acestora şi pe modul de utilizare.

ABS

Filamentul ABS este cel mai popular şi cel mai des folosit pentru imprimarea 3D. Acesta este foarte rezistent, ieftin şi flexibil. ABS se foloseşte pentru imprimarea obiectelor din plastic ca jucării, caroserii de maşini, carcase, aparate electro-casnice sau instrumente muzicale.

PLA

Filamentul PLA este produs din componente organice (trestie de zahăr şi amidon de porumb), astfel încât nu este un material toxic. PLA este popular atât pentru profesioniştii ce recurg la printarea 3D, dar şi pentru amatori, fiind simplu de utilizat.

Datorită aspectului neted şi lucios, produsele imprimate cu filament PLA au o estetică mai plăcută. Proprietăţile sale fac PLA să fie popular, în special în producţia de echipamente medicale.

NYLON

Filamentul de nailon este rentabil şi are o durabilitate mai crescută decât cele două filamente prezentate anterior. Este reutilizabil, uşor, flexibil, deloc fragil şi rezistent. Este folosit pentru o gamă variată de produse, de la containere până la componente mecanice.

PET

Filamentul PET este popular în imprimarea 3D, datorită faptului că nu este toxic, este reciclabil în proporţie de sută la sută, este transparent şi limpede. Fiind translucid, este vândut într-o varietate de modele, PET, PETT sau PETG.

Este un filament puternic, care nu se deformează, nu se degradează şi este foarte flexibil. În general, se utilizează pentru orice obiect de unică folosinţă, fiind foarte sigur pentru industria agro-alimentară.

În plus, preţul  este unul foarte bun.

Aceste tipuri de filamente pentru imprimantele 3D sunt doar câteva dintre o gamă extrem de largă. Secretul alegerii, după cum s-a menţionat anterior, constă în produsul finit. Depinde de ce se doreşte să se producă, mai pe scurt, şi de cum trebuie să arate produsul.