Un excavator este un utilaj extrem de folositor, utilizat la scară largă, mai ales în industria construcțiilor. Excavatorul este alcătuit dintr-un tren de rulare cu roți sau șine care asigură mobilitatea. Se efectuează în continuu cercetări cu scopul de a îmbunătăți caracteristicile excavatoarelor, spre exemplu cu o gardă la sol mai mică, care să facă mai puțin zgomot sau pentru facilitarea deplasării lor.

Modelele mai vechi de excavatoare aveau o contragreutate mai mare suspendată în partea din spate a utilajului, care oferea mai multă forță de săpat și de ridicare. Excavatoarele moderne sunt proiectate și realizate în așa fel încât contragreutatea să nu iasă din lățimea căii în timpul oscilării. În așa fel, mișcarea excavatorului este mai sigură și manevrabilitatea lui mai mare.

Excavatoarele obișnuite sunt echipate cu motoare diesel, care generează destulă presiune hidraulică pentru a putea efectua diferitele operațiuni cu excavatorul. Excavatoarele moderne, în schimb, au motoare electrice care obțin energia de la celule de combustibil care sunt eficiente și ecologice. Celulele de combustibil sunt o opțiune foarte bună, deoarece acestea sunt mai mici decât un motor diesel și, implicit, cabina operatorului va fi mai spațioasă și mai confortabilă.

La ce putem folosi un excavator?

Excavatoarele pot fi utilizate în foarte multe domenii, deoarece cresc enorm viteza de lucru. Ele pot fi utilizate în:

  • îndepărtarea lemnului din păduri
  • lucrările normale de amenajare a teritoriului
  • tăierea periilor cu atașamente
  • demolarea structurilor și îndepărtarea molozului
  • industria minieră
  • dragarea râurilor
  • instalarea piloților în fundații
  • săparea fundațiilor, găurilor și șanțurilor
  • manipularea materialelor grele
  • așezarea țevilor grele

 

Componentele excavatoarelor și modul de funcționare

Mecanismul fundamental al unui excavator îl constituie trenul de rulare care include șinele, cadrul șinelor, lama și antrenamentul final. Unitatea finală are un motor hidraulic și roți dințate care asigură acționarea șinelor. Cabina operatorului, motorul, contragreutatea, rezervoarele hidraulice și rezervoarele de combustibil sunt atașate la trenul de rulare, astfel permit excavatorului să se balanseze fără obstacole la 360°. Principala funcție a motorului unui excavator este de a acționa pompele hidraulice care furnizează ulei la o presiune ridicată a motorului rotativ, a cricurilor, a motoarelor de șină și a mai multor accesorii. În cea mai mare parte, brațul se poate deplasa doar în sus și în jos sau, în plus, se poate deplasa și spre stânga și dreapta utilajului. Un braț este atașat la capătul brațului care conferă forța pentru a săpa în pământ. O găleată este fixată la capătul brațului pentru transportarea solului. În plus, există numeroase alte categorii de accesorii care pot fi atașate la excavator care pot fi utilizate pentru alezare, zdrobire, ridicare și rupere.

Acum că știi ce este unul și pentru ce îl poți folosi, poți închiria un buldoexcavator cu încredere de la noi pentru următorul tău proiect în construcții.