Medicii recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun ori de câte ori este posibil, deoarece igienă mâinilor reduce cantitatea de microbi, germeni și substanțe chimice pe mâini. Dar dacă săpunul și apă nu sunt disponibile, utilizarea unui dezinfectant maini pe baza de alcool, vă poate ajuta să evitați să vă îmbolnăviți și să răspândiți germeni către alții.

Produsule de igiena pe baza de alcool sunt recomandate pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor, atunci când nu aveți la dispoziție apă și săpun. În zilele de astăzi când e nevoie de o igienă strictă datorită pandemiei, fiecare persoană trebuie să înțeleagă importantă folosirii unui gel antibacterian pentru igiena proprie a mâinilor.

Dezinfectanții pe bază de alcool pot reduce rapid numărul microbilor și a germenilor însă trebuie folosiți conform recomandărilor. Se freacă bine mâinile cu o cantitate mică de gel ( circa 3 ml) și se insistă asupra degetelor și palmei. Gelul dezinfectant nu este la fel de eficient atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau grase.

De ce? Multe studii arată că agenții de igienizare a mâinilor funcționează bine în medii clinice precum spitalele, unde mâinile vin în contact cu germenii, dar în general mâinile nu sunt foarte murdare sau grase. Cu toate acestea, mâinile pot deveni foarte grase sau murdare în anumite împrejurări casnice, după ce oamenii se ocupă de mâncare, fac sport, muncesc în grădină sau merg la camping sau la pescuit. Când mâinile sunt foarte murdare sau grase, e posibil ca gelul antibacterian să nu aibă efectul scontat. Spălarea mâinilor cu apă și săpun este recomandată în astfel de circumstanțe.

Dezinfectanții de tip gel ar putea să nu îndepărteze de pe mâini substanțele chimice dăunătoare, precum pesticidele și metalele grele. De ce? Deși au fost efectuate puține studii, substanțele dezinfectante nu pot elimina sau inactivă multe tipuri de substanțe chimice dăunătoare. Dacă mâinile au atins substanțe chimice dăunătoare, spălați cu atenție cu săpun și apă. Însă dacă e vorba de microbi, viruși sau ciuperci, este recomandată folosirea de gel antibacterian avizat.

Dacă săpunul și apă nu sunt disponibile, utilizați un produs antibacterian pe bază de alcool, care conține cel puțin 60% alcool. Multe studii au descoperit că dezinfectanții cu o concentrație de alcool cuprinsă între 70% și 95% sunt mai eficienți la uciderea germenilor decât cei cu o concentrație mai mică de alcool sau substanțele care nu conține deloc alcool.

Atenție, căci înghițirea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool poate provoca intoxicații cu alcool. Copiii pot fi în special tentați de produse de dezinfectare parfumate, colorate viu sau ambalate atractiv. Substanțele dezinfectante nu trebuie depozitate la îndemâna copiilor mici și trebuie utilizate numai sub supravegherea strictă a adulților. Gelurile antibacteriane se închide etanș însă trebuie păstrat departe de minori care îl pot folosi necorespunzător.

Folosit conform recomandărilor, gelul antibacterian își demonstrează eficacitatea și te protejează de viruși, microbi, germeni periculoși, atunci când nu ai la îndemână apă și săpun pentru a-ți dezinfecta mâinile.