implant dentar

Un implant dentar este un dispozitiv din titan sub forma de surub, care are rolul de inlocuire a dintilor lipsa. Acesta se poate insera indiferent de varsta pacientului, fiind foarte rare situatiile in care nu se recomanda o astfel de solutie. Deasupra implantului se ataseaza un bont protetic care face legatura cu coroana dentara.

Scopul final este sa simti ca ai din nou un dinte natural, mult mai puternic decat inainte. Desi este considerata operatie, riscurile implanturilor sunt mici, iar cu ajutorul acestora poti evita aparitia multor complicatii. Iata la ce sa te astepti!

Ce investigatii sunt necesare inainte de inceperea operatiunii?

In prima faza, se incepe cu un consult amanuntit la clinica stomatologica www.dentalexcellence.ro, in care se evalueaza starea de sanatate a cavitatii bucale. Este obligatoriu sa prezinti o radiografie panoramica recenta si sa efectuezi un set de analize specific. Acestea sunt necesare inainte de orice implant dentar, deoarece nu se poate determina in alt mod nivelul glicemiei, colesterolul, acidul uric, timpii de sangerare sau alte detalii importante.

In etapa finala, esti supus si la un examen de computer tomograf. In urma rezultatelor, medicul dentist poate stabili cu certitudine daca se poate merge mai departe sau nu. Unii pacienti au nevoie de proceduri suplimentare, precum aditii si reconstructii osoase sau sinus lift. Totusi, astfel de probleme apar adesea doar la cei care au mai mult de 65 de ani.

Care sunt etapele inserarii implantului?

Inserarea unui implant dentar poate fi impartita in doua etape. Prima este etapa chirurgicala si presupune crearea unei radacini artificiale. In general, implantarea nu se poate face imediat dupa extractia unui dinte. In schimb, se asteapta o luna sau mai mult pentru a se vindeca gingia.

Dupa insertia surubului, urmeaza perioada de osteointegrare. Pot aparea sangerari usoare sau umflaturi in zona, insa acestea dispar cu timpul. De asemenea, exista indicatii si contraindicatii pe care trebuie sa le respecti pentru a accelera procesul de adaptare. La final, pe suprafata implantului, va creste osul, iar acesta va ajunge sa-l cuprinda in totalitate.

A doua faza este etapa protetica, care consta in atasarea coroanei definitive. In functie de amprenta stabilita de medic, se realizeaza un model acoperit cu ceramica, iar acesta este cimentat pe bont.

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?

Spre deosebire de o punte, un implant dentar nu necesita slefuirea dintilor vecini. In plus, suportul este independent si nu se mai exercita nici presiune pe acestia. Drept urmare, zambetul tau nu doar ca isi recapata aspectul placut, insa devine iarasi la fel de sanatos.

Implantul este securizat, astfel ca nu se misca si nu se rupe din cauza alimentelor dure. Curatarea produsului se poate face cu o periuta clasica si nu sunt necesare alte masuri de igiena orala. In schimb, poti utiliza in continuare chiar si ata dentara.

Chiar daca pretul poate fi usor mai ridicat, implanturile dentare sunt considerate cea mai buna investitie. Nu uita ca dantura nu trebuie neglijata, iar sanatatea orala poate fi periclitata daca nu actionezi la timp.

Cat de mult rezista un implant dentar?

Raspunsul la aceasta intrebare este influentat de starea de sanatate a pacientului, igiena orala si calitatea materialelor folosite. In principiu, daca implantul este inserat corect si il ingrijesti in mod corespunzator, sunt sanse mari sa reziste chiar si pentru tot restul vietii.