In sedinta din data de 05 aprilie 2023, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul ASF de inghetare a preturilor asigurarilor RCA.

Dupa ce fusese retras in doua randuri de pe ordinea de zi a sedintelor de Guvern, in sedinta din data de 05 aprilie 2023, proiectul ASF de plafonare/inghetare a preturilor pentru asigurarile RCA pentru o perioada de 6 luni, a fost aprobat de Executiv.

Potrivit acestei hotarari, preturile la asigurarile RCA urmeaza sa fie plafonate, pentru urmatoarele 6 luni, la nivelul preturilor practicate de fiecare asigurator RCA in parte la data de 28 februarie 2023.

Efectul asteptat al acestei masuri este ieftinirea asigurarilor RCA iar tendinta de crestere a preturilor, asa cum s-a intamplat la falimentul City Insurance, sa fie stopata.

Soferii ar urma sa plateasca preturi mai mici, mai ales daca aleg sa incheie RCA ieftin online, cunoscut fiind faptul ca platformele de emitere online au de multe ori preturi mai mici decat brokerii de asigurari.

La ieftinirea politelor RCA ar trebui sa contribuie si alta prevedere inclusa in aceasta hotarare, respectiv plafonarea comisioanele de distributie, la nivelul de 8%, in prezent existand comisioane de intermediere si de 12%.

In Nota de fundamentare care a insotit proiectul s-a propus inghetarea temporara pentru o perioada de 6 luni a tarifelor de prima practicate de asiguratorii RCA pentru politele RCA incheiate ulterior datei intrarii in vigoare a actului normativ la nivelul tarifelor de prima proprii calculate si practicate de catre acestia la data de 28 februarie 2023.

ASF se asteapta ca prin aplicarea acestei masuri sa fie eliminat impact negativ al cresterii preturilor inclusiv ca urmare a inflatiei dar mai ales ca urmare a retragerii autorizatiei de functionare a Euroins.

Conform ASF, asiguratorii vor calcula si trimite clientilor RCA plafonat, respectiv noile tarife calculate la nivelul B0, adica nivelul de baza pentru orice asigurare noua. Ulterior, asiguratul va primi bonus sau va fi penalizat in functie de varsta si de istoricul de daune.

Potrivit premierului Nicolae Ciuca, in perioada de 6 luni in care preturile RCA sunt inghetate, ASF, impreuna cu Consiliul Concurentei si ceilalti actori din piata asigurarilor, trebuie sa aiba un dialog onest si foarte clar despre modificarile legislative care trebuie realizate pentru ca piata sa devina una stabila.