Chiar daca vestea mortii unei persoane dragi te poate darama din punct de vedere emotional, trebuie sa stii care sunt drepturile tale cu privire la mostenire. Aceasta este metoda prin care defunctul isi poate transmite patrimoniul, iar daca te numeri printre mostenitori, este important sa cunosti prevederile legale.

Iata ce spune un avocat din Iasi despre succesiune!

Ce poate cuprinde patrimoniul?

O persoana le lasa mostenitorilor sai atat drepturile, cat si obligatiile pe care le-a avut in timpul vietii. Prin urmare, in cazul in care detii calitatea de mostenitor, nu vei primi doar bunurile materiale care i-au apartinut persoanei trecute in nefiinta, ci va trebui sa faci fata si la obligatiile pe care le-a avut, daca este cazul (de ex. un imprumut bancar).

De cate tipuri poate fi o mostenire?

Un avocat Iasi din cadrul cabinetului avocatiasiduhnea.ro a dezvaluit ca exista doua tipuri de mostenire:

  • legala – in cazul in care mostenitorii si cotele din patrimoniu care li se cuvin sunt stabilite prin lege;
  • testamentara – in cazul in care persoana decedata a redactat un testament, in care a specificat cine vor fi mostenitorii si ce cota li se cuvine.

De retinut: exista situatii in care cele doua tipuri de mosteniri coincid. Acest lucru se intampla atunci cand defunctul a trecut in testament doar o parte din patrimoniul sau. Pentru cealalta parte, dezbaterea va fi efectuata conform prevederilor legale.

Se poate renunta la o mostenire?

Avocatul din Iasi a dezvaluit ca se poate renunta la calitatea de mostenitor in decurs de un an de la deschiderea succesiunii. In cazul in care iti doresti sa faci acest lucru, trebuie sa te prezinti in fata unui notar public. Acolo, vei semna o declaratie de renuntare si vei fi eliminat de pe lista mostenitorilor.

Cand poate fi deschisa succesiunea?

Potrivit cadrului legislativ, succesiunea se deschide la data decesului persoanei care lasa mostenirea, iar in decursul unui an, mostenitorii trebuie sa o accepte sau sa renunte la ea.

Se poate pierde dreptul la mostenire?

In cazul in care nu ai respectat intervalul de timp mentionat mai sus pentru refuzarea patrimoniului, dar nici nu ai acceptat mostenirea, exista riscul sa iti pierzi dreptul la mostenire. Un avocat din Iasi explica faptul ca acest drept poate fi pierdut, daca stiai ca succesiunea a fost facuta si nu ai vrut sa iti exerciti dreptul.

In ce situatie poti contacta un avocat din Iasi?

Despre mostenire trebuie sa stii ca poate fi deschisa atat pe cale notariala, cat si pe cale judecatoreasca. In cazul in care te intelegi cu ceilalti mostenitori in ceea ce priveste impartirea bunurilor, atunci totul este in regula, dar daca apar certuri si nu esti multumit de bunurile primite, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui avocat Iasi cu experienta in Dreptul Familiei. El te poate ajuta sa obtii verdictul pe care ti-l doresti!

Acest specialist se va asigura ca indeplinesti toate conditiile necesare pentru a-ti exercita dreptul de optiune succesorala si iti va oferi cele mai bune servicii juridice. Vei beneficia de consultanta, asistenta avizata si reprezentare juridica in instanta si vei avea siguranta ca toate drepturile iti vor fi respectate!