“Orice este bun, atata timp cat este sau poate fi folosit ca o jucarie” – o fraza pe care am auzit-o mult prea frecvent. Este insa adevarata? Nu pune ea in pericol siguranta celor mai mici dintre copiii nostri? Noi, dar si expertii, credem ca da! Tocmai de aceea, am ales sa subliniem cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont cand vine vorba de achizitia, folosirea si intretinerea jucariilor pentru bebelusi:

 

  1. A lasa bebelusul sa se joace cu jucării pentru un copil mai mare

Jucăriile sunt concepute pentru anumite grupe de vârstă – grupa de vârstă fiind adesea marcată undeva pe jucărie sau pe o eticheta. Acest lucru se datorează faptului că piesele mici sunt pericole de sufocare pentru copiii mici. Chiar daca vi se pare ca bebele vostru e mai “istet” sau mai precoce, tineti cont de eticheta. Ea se refera la siguranta celor mici, nu la abiilitatile lor mentale/psihice.

 

Dacă aveți frați mai mari în casă, este dificil să păstrați toate jucăriile separate. Cu toate acestea, chiar trebuie să păstrați jucăriile destinate copiilor mai mari departe de cei mici.

 

Păstrați jucăriile copiilor mai mari într-o cameră separată de jucăriile pentru copii și nu permiteți copilului să se joace cu ele.

 

Educați și frații mai mari în această privință, astfel încât aceștia să poată ajuta să-și păstreze fratele sau sora mai mică în siguranță.

 

Dacă trebuie să interzici anumite jucării, este în regulă să o faci.

 

Nu cumparati jucarii pentru varste mai mari si nu le dati pentru joaca, decat atunci cand e momentul potrivit.

 

La fel, nu-l lăsați pe cel mic să se joace cu lucruri care nu sunt menite să fie jucării, în special articole electrice cu cabluri sau alte lucruri ce se pot desprinde sau ii pot sufoca.

 

 

  1. A nu verifica jucariile pentru mucegai

 

Mucegaiul este un risc potențial pentru sănătate care de multe ori rămâne necontrolat.

 

Inhalarea sporilor de mucegai poate provoca curgerea nasului, strănut, mâncărime la ochi, iritații ale pielii și chiar simptome neurologice. Expunerea la mucegai poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii care suferă de astm. Acordați o atenție deosebită jucăriilor și accesoriilor de baie, cum ar fi termometrele de baie plutitoare sau apărătoarele pentru robinet, care sunt întotdeauna umede.

 

Păstrați jucăriile libere de mucegai prin inspecție și curățare regulată.

 

Pentru a le curăța, utilizați un amestec de 2 căni de oțet de mere, 500 ml apă caldă și 2 tablete de curățare pentru proteze și înmuiați jucăriile peste noapte.

 

Aruncați jucăriile care sunt prea vechi – cautati inlocuitoare noi – gasiti in oferta magazinului online KIZO.ro cele mai frumoase jucarii pentru bebelusi!

 

  1. A nu inspecta jucariile pentru uzura sau deteriorari

 

Inspecția și curățarea regulată a jucăriilor sunt importante nu numai pentru protecția impotriva mucegaiului, ci și pentru a preveni rănirea cauzată de jucăriile sparte sau stricate.

 

Dacă jucăriile prezintă semne de uzură, reparați-le înainte de a le înapoia copilului sau aruncați-le.

 

Inspecțiile periodice pot proteja copiii de marginile ascuțite și de piesele mici (care pot fi inghitite).

 

Nu in ultimul rand, nu uitati sa inlocuiti suzetele frecvent, sa evitati joaca cu baloanele, sa evitati jucariile la mana a doua si limitati accesul la bateriile din jucarii.