Nu este suficient doar sa achizitionezi un incubator oua si apoi sa iasa puii din ouale amplasate in interiorul acestuia. Pentru a putea scoate pui si sa te bucuri de oua proaspete in fiecare dimineata, ai nevoie in primul rand, de un incubator oua de calitate si apoi sa respecti o serie de etape.
Un incubator oua iti permite sa scoti pui de gaina si fara sa ai o closca. Indiferent daca esti fermier sau ai o gospodarie cu o gradina, un incubator oua este cea mai buna alegere pentru a te bucura de puii de gaina care alearga prin iarba, cresc si ofera oua proaspete in fiecare dimineata numai bune de realizat preparate culinare naturale sau pur si simplu sa le manaci.
Cum folosesti un incubator oua pentru a obtine pui?
Inainte de toate, pentru a folosi un incubator oua, trebuie sa alegi un model potrivit si de calitate. Consideram ca este mai important sa investesti in ceva performant care sa iti aduca rezultatele dorite decat sa incerci de mai multe ori sa obtii rezultate. Inainte de a pune ouale in incubator trebuie sa verifici daca acestea sunt fertile, trebuie sa fie curate si cu coaja intacta.
Pune incubatorul in functiune si aseaza ouale in acesta. Inainte de a le aseza, asigura-te ca incubatorul este curat si dezinfectat si daca temperatura si umiditatea din interior sunt corespunzatoare. Modelele de incubator oua moderne au un display digital care afiseaza toate datele privind nivelul de temperatura si umiditate. Aseaza incubatorul intr-o incapere unde nu sunt temperaturile foarte mici deoarece acest lucru poate sa influenteze dezvoltarea puilor.
O data ce au fost asezate ouale in incubator nu s-a terminat totul aici deoarece trebuie sa verifici in mod constant temperatura si nivelul de umiditate din interior. Este important ca in special in primele saptamani sa mentii temperatura constanta in incubator iar din a zecea zi sa verifici dezvoltarea embrionilor. Nu lasa capacul incubatorului deschis pentru foarte mult timp atunci cand verifici starea oualor pentru a evita ca acestea sa se raceasca.
Ultimele zile in incubator a puilor
In ultimele trei zile trebuie sa maresti nivelul de umiditate din acest incubator oua si sa il ventilezi corespunzator. Poti chiar sa pulverizezi putina apa fiarta si racita pana la aproximativ 38oC. In ultimele zile, ouale din incubator nu se mai intorc deoarece ar putea ingreuna efortul puilor de a sparge coaja oului.
In ultimele zile de incubare trebuie sa pregatesti pentru a le crea mediul potrivit pentru cresterea puilor. De asemenea, tot in ultimele zile de incubare vei auzi puii piuind si incercand sa iasa din ou. Oricat de mare ar fi tentatia nu este recomandat sa ii ajuti sa iasa din ou decat daca este absolut necesar.
De asemenea, nu este recomandat nici sa verifici de foarte multe ori ce mai fac puii in interior, chiar daca tentatia este mare. Puii trebuie lasati in interiorul incubatorului pentru inca cateva ore astfel incat sa se usuce si sa fie separati de ouale care nu au fost inca ciocnite.
Puii se tin intr-o incapere unde nu este curent, cel putin in primele zile si feriti de pericole. Dupa ce ai parcurs aceste etape vei putea sa ii cresti normal, respectand indicatiile de crestere.