La fel ca si perdelele, draperiile sunt elemente esentiale atunci cand dorim sa imbracam si sa dam o nota aparte ferestrelor noastre. Alaturi de perdele, draperiile ofera senzatia de ordine, caldura, ajutand chiar la estomparea ecoului din camera. De regula acestea vin in pereche de doua bucati, avand dimensiuni mari, astfel incat sa acopere integral peretele, atunci cand sunt intinse. Comparativ cu perdeaua, draperia este confectionata dintr-un material mai gros, mai solid, chiar captusit, care sa nu permita luminii sa patrunda in incapere. Acest aspect le face sa fie potrivite si utilizate adesea in dormitoare, acolo unde cei mai multi oameni isi doresc sa obtina o camera suficient de intunecata, chiar si pe timp de zi.
Tipuri de draperii
Clasificarea draperiilor poate fi facuta dupa mai multe criterii, insa una folosita astazi de catre croitori face referire la modul de asezare, de curgere a tesaturii. In functie de aceasta impartire, draperiile pot fi simple, cu pliuri sau draperiile cu un design special.
Draperiile simple sunt cele fara pliuri, care curg usor si nu au acel aspect de plin. O draperie simpla sau casual va acoperi o suprafata mai mare decat o draperie cu pliuri, pentru care se foloseste acceasi cantitate de material. Totusi, acest aspect este influentat de grosimea materialului si de captuseala folosita. Un exemplu de draperie simpla este cea cu buzunar, prin acesta fiind introdusa tija. Draperiile cu buzunare atarnate pe tija sunt grozave ca panouri decorative, dar dacă doriti sa le deschideti si sa le inchideti in mod regulat, atunci recomandate sunt draperiile care atarna pe inele de draperii sau pe sine transversale.
Cele mai populare si des intalnite sunt draperiile plisate sau cu pliuri. Desi tind sa fie incadrate ca traditionale, totusi acestea se pot transforma in draperii moderne, prin alegerea unui imprimeu pe tesatura. Aspectul pliat le face sa le regasim, adesea, in salile de mese, living-uri si dormitoare.
In categoria draperiilor cu un design special sunt incluse acele draperii care au tesaturi in culori contrastante, cu ornamente, precum franjuri, ciucuri, margele si chiar nasturi dispusi la baza pliurilor. Modul in care sunt agatate poate aduce o nota aparte acestora. Spre exemplu, cu ajutorul medalioanelor puteti decora casa in mod inedit, deoarece draperiile prevazute cu elemente de acest fel sunt deosebite. Acestea sunt asemenea unor butoni, avand o distanta uniforma intre ei.
Caracteristici esentiale ale unei draperii de calitate
Daca unei draperii ii lipseste oricare dintre aceste caracteristici, atunci este bine sa va ganditi de doua ori inainte daca merita achizitionata. Draperia trebuie sa fie complet captusita pe partea interioara cu un material ce seamana cu o hartie de copiat atunci cand este expusa la lumina. Daca captuseala este subtire sau lumina trece prin ea, atunci captuseala nu este una calitativa.
O draperie are intotdeauna cusaturile ascunse sau cat mai putin vizibile. Daca tivurile inferioare si laterale sunt expuse, atunci este o draperie de calitate inferioara. In interiorul tivului inferior in partea stanga si dreapta, ar trebui sa se regaseasca mici placute metalice care au rolul sa opreasca tesatura sa se incurce.
Atunci cand cumperi perdele si draperii copii alege variante cat mai colorate si cat mai atractive care sa faca aceasta incapere sa para mai mare si mereu potrivita unui copil. In felul acesta cel mic se va simti foarte bine in camera lui si isi va dori sa o personalizeze cat mai tare. Nu uita sa alegi mereu culori care sa nu fie pretentioase, pentru ca culorile si vopseaua pot sa ajunga cu usurinta pe ele si iti va fi greu sa le speli foarte des.