Kombucha este o bautura fermentata, de obicei obtinuta din fermentarea ceaiului zaharos intr-o cultura de bacterii si drojdie numita SCOBY (Cultura simbiotica a bacteriilor si drojdiei). De asemenea, puteti adauga fructe, legume si condimente pentru a-i da diferite arome.

Desi in Europa, Statele Unite si Australia a devenit popular in ultimii ani, este o bautura originara din China, cu mai mult de 2.000 de ani de istorie. Ceaiul Kombucha este bautura care nu lipseste pentru cei care cauta un stil de viata sanatos, deoarece are proprietati probiotice, cum ar fi imbunatatirea sistemului imunitar, detoxifierea si ajuta digestia. Poti afla mai multe detalii pe site-ul ikombucha.ro.

 

Ce este un probiotic?

Ceaiul Kombucha este un probiotic natural. Daca va intrebati ce este un probiotic, cultura bacteriilor vii este cea care favorizeaza sanatatea florei noastre intestinale.

Exista diferite tipuri, cel mai bun probiotic este probioticul natural care se obtine prin fermentarea alimentelor sau bauturii in sine. Exista, de asemenea, probiotice care sunt adaugate artificial, cum este cazul cu suplimente nutritive.

Cu siguranta consumi unele alimente probiotice sau probiotice si bei fara sa stii, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente:

  • iaurt
  • kéfir
  • kombucha
  • muraturi etc
  • branza cruda

Kombucha Proprietati

Kombucha -ceai are atribuite multe proprietati in special pentru a fi o bautura probiotica, iar unele dintre proprietatile kombucha sunt:

  • imbunatateste flora intestinala
  • serveste pentru a activa apararea corpului nostru
  • are beneficii antivirale si antibacteriene
  • ajuta la eliminarea toxinelor (efect de detoxifiere)
  • este antioxidant
  • este energizant

 

In compozitia sa sunt vitaminele din grupa B (B1, B2, B3, B6, B12) acid folic, C, D, E si K. In plus fata de enzime, acizi organici esentiali, cum ar fi acidul glucuronic, acidul lactic, acidul acetic, printre altele.

In functie de tipul de ceai folosit pentru a face kombucha, acesta poate contine, de asemenea, minerale, cum ar fi fier, mangan, cupru, zinc, fluorura si altele.

Caracteristicile Kombucha de retinut

  1. – Probiotice

Principalele beneficii ale kombucha sunt datorita faptului ca este o bautura probiotica. De aceea, atunci cand cumparati kombucha, este recomandabil sa stiti daca este pasteurizat sau nu.

Pasteurizarea este un proces in care caldura este supusa pentru a elimina agentii patogeni (bacterii, mucegai, drojdie etc.) si, de asemenea, pentru a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor sau bauturii.

  1. – Zahar

In ultimii ani zaharul a fost adaugat atat de mult incat ne panicam doar auzind cuvantul, desi kombucha are zahar, nu va faceti griji…

Zaharul este unul dintre ingredientele indispensabile pentru a face kombucha. Fara fermentarea zaharului nu poate avea loc, zaharul serveste la „hranirea” bacteriilor si drojdiilor. In timpul fermentatiei, zaharul este mult redus, cu cat fermenteaza mai mult, cu atat mai putin zahar va contine.

Zaharul care ramane se numeste zahar rezidual, iar cantitatea este mult redusa odata ce fermentarea s-a terminat. Deoarece cantitatea de zahar este atat de mica, de aceea este necesar sa pastrati bautura probiotica in frigider odata deschisa.

In cazul in care fermentatia este prelungita, cantitatea de zahar este redusa pana cand se obtine otet kombucha.

 

  1. – Alcoolul

In fiecare proces de fermentare se obtine alcool si aceasta bautura fermentata nu face exceptie. Continutul de alcool al kombucha este de obicei mai mic de 1%, desi poate ajunge pana la 3%.