In magazinele de textile vei descoperi ca exista mai multe tipuri de produse printre care si prosoapele. Acestea se impart si ele pe categorii, in functie de modul in care vor fi utilizate si in functie de dimensiuni. Poti gasi de la prosoape mari si pana la prosopele mici, prosoape pentru bucatarie sau produse pentru baie, dar si variante de prosoape pentru plaja. Pentru a te asigura ca le folosesti corect, este important sa le alegi mereu pe cele potrivite.

Sfaturi pentru a cumpara prosoape

Prosoapele trebuie schimbate din cand in cand. Uneori pentru ca sunt pur si simplu sunt prea vechi, alteori pentru ca se doreste in a tine pasul cu tendintele actuale ale stilului de viata. Cumpararea unui prosop – se pare – nu este o mare provocare pentru nimeni pana cand nu sta in sfarsit in fata rafurilor pline ale magazinelor universale. Alegerea diferitelor prosoape de mana si de baie este de obicei coplesitoare. Cu toate acestea, trecerea rapida a achizitiei si pur si simplu a ajunge la un prosop in culoarea preferata, fara a examina materialul mai atent, este o cale gresita, pentru ca nu toate prosoapele sunt la fel – diferentele de calitate sunt uneori imense. Folosind catev acriterii, se va putea verifica cu usurinta calitatea prosopului in magazin, astfel incat sa se gaseasca prosopul potrivit la urmatoarea achizitie.

Cea mai importanta parte a unui prosop este si ramane firul folosit. Bumbacul este cel mai popular material pentru fabricarea prosoapelor deoarece se simte confortabil pe piele si este insensibil. Cu un fir de bumbac de inalta calitate si tehnica de tesut potrivita, se creeaza un prosop moale care este si absorbant. Pentru a verifica acest lucru, se va arunca o privire mai atenta la buclele prosopului. Daca buclele sunt lungi si drepte, prosopul este foarte absorbant.In timpul cumpararii, este important sa se cunoasca distinctia dintre tesaturi. Unele tesaturi sunt netede, in care buclele sunt create doar de un fir de efect. Alte tesaturi, pe de alta parte, necesita o tehnica complexa de tesut constand din doua sisteme de urzeala in care buclele sunt tesute pe ambele parti. Prin urmare, tesatura este mai densa, mai aderenta si de calitate superioara decat cealalta.

Unul dintre lucrurile ce sunt direct legate de absorbtia unui prosop este grosimea acestuia. De asemenea, se va putea verifica cu un simplu test direct in magazin.Se tine prosopul la lumina; daca lumina straluceste, prosopul este prea subtire. Atentie insa, grosimea unui prosop nu trebuie folosita doar ca si criteriu de calitate, deoarece tehnica de tesut folosita are o influenta majora asupra acesteia. Prosopul de hamam, de exemplu, este o exceptie, este mult mai subtire decat alte prosoape, dar nu este cu nimic inferior acestora in ceea ce priveste absorbtia.

Intrebarea cat de moale trebuie sa fie un prosop este intotdeauna un subiect de discutie plina de viata. Unii prefera sa fie aderenta, altii prefera varianta pufoasa. Dacase va opta pentru cea dea doua varianta, este nevoie de o foarte mare atentie, pentru a nu cadea in capcana in timpul cumpararii. Unele prosoape groase si, prin urmare, foarte moi, adesea dezamagesc in ceea ce priveste absorbtia lor. Acesta poate fi rezultatul pretratarii chimice a firului. Pentru a evita acest lucru, se cauta sigiliul de aprobare „ Oekotex 100” . Acest lucru garanteaza o productie fara poluanti fara substante chimice interzise si/sau nocive ale marfurilor.

Un indicator binecunoscut pentru masurarea calitatii prosoapelor este greutatea. Aceasta se refera de obicei la zona panzei. Pentru un prosop standard cu o dimensiune de 50 × 100 cm, greutatea incepe de la 400 de grame pe metru patrat.