Feteasca Neagra este considerat a fi soiul de struguri semnatura romaneasca si in cei mai buni ani ai sai depaseste prin calitate celebrul Cabernet Sauvignon.

Vinul rosu obtinut poate fi sec, demisec sau dulce, avand nuante intense de rubin, o aroma consistenta, carnoasa si catifelata de prune si mure uscate, care devine mai bogata odata cu invechirea si de o aciditate medie.

Strugurii apartin unui soi autohton prefiloxeric, iar istoria lor de cultivare in regiunile Moldovei se spune ca se incadreaza in vremurile dacilor. Se presupune ca regiunea de nastere a soiului este Uricani, situata in imprejurimile orasului Iasi, Moldova.

Dimensiunea strugurilor Feteasca Neagra este medie, forma lor este regulat cilindrica si sunt asezati din belsug in ciorchini. La Crama Girboiu clientii pot fi intotdeuana siguri ca vor gasi acest soi de vin nobil, la cele mai bune preturi.

Recoltarea are loc de obicei in a doua jumatate a lunii septembrie, cand nivelurile de zahar sunt de 200-220g/l. Daca se lasa recolta pentru mai tarziu, strugurii pot acumula pana la 260-270g/l zaharuri.

Taria alcoolica este de 12-12,5% vol., cu un varf chiar de 14% vol.

Vinurile sunt bine apreciate de specialisti pentru complexitatea lor extrem de bogata a aromei si adaptarea perfecta la diverse tehnici de prelucrare – invechire in butoaie sau in sticle.

Vinurile Feteasca Neagra se asorteaza cel mai bine cu carne rosie, mancaruri exotice cu sos si deserturi cu ciocolata neagra.

Desigur exista si tipul de vin Feteasca Regala care este un soi de struguri relativ nou, obtinut din incrucisarea Feteasca Alba cu Grasa si este de obicei comparat cu Chardonnay. Numele este un omagiu adus familiei regale romanesti, principal sustinator al culturii vitei de vie din sudul Transilvaniei dupa primul razboi mondial.

Soiul a fost identificat in jurul anului 1920 in provincia Mures, Transilvania, si a fost recunoscut oficial sub numele de Fecioara Regala in anul 1928, in cadrul Expozitiei Nationale a Vinului si Fructelor de la Bucuresti.

Vinul alb obtinut este in mare parte sec, cu o frumoasa culoare alb verzuie, cu nuante galbene sau uneori chiar cu scantei aurii. Are un gust moale, floral si proaspat, asemanator cu prospetimea unui mar romanesc verde si parfumat. Pentru a va bucura de gustul sau deosebit de proaspat, nu se recomanda invechirea pe perioade lungi.

Calitatea penduleaza intre categoriile premium si produse in masa. In perioada comunista romaneasca, vinul Feteasca Regala a fost consumat masiv, datorita ritmului ridicat de productie. Din acelasi motiv, poate servi drept baza pentru vinuri gazoase, spumante sau bauturi distilate.

Vinul rosu ne protejeaza inima, pentru ca are un efect de fluidizare a sangelui, poate reduce tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si reduce nivelul colesterolului rau din organism. Asta inseamna ca presiunea pusa pe muschiul cardiac este redusa, iar functia acestuia de a pompa sange este imbunatatita. Vinul rosu poate opri cresterea necontrolata a vaselor de sange din ochi, responsabile de aparitia orbirii. Retinopatia diabetica si degenerarea vederii, cauzate de inaintarea in varsta, sunt principalele cauze ale orbirii, in SUA, iar consumul de vin rosu ne poate ajuta sa ne protejam vederea pe termen lung. Un pahar de vin rosu este cel mai bun medicament!