![](https://ziarulalb.ro/wp-content/uploads/2022/02/taxa-de-drum.jpeg)
Majoritatea drumurilor publice din Romania se afla sub supraveghere cu camere video care permit detectarea rovinietelor care au expirat.
Poate te-ai intrebat de multe ori ce reprezinta rovinieta. Rovinieta reprezinta o taxa de drum, taxa platita de conducatorii auto care le permite sa circule pe drumurile publice din afara oraselor sau in zonele intravilane, din resedintele de judet si municipiu. Rovinieta este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile nationale din Romania, indiferent ca masina este inmatriculata in tara noastra sau in alte state, sau ca soferul are resedinta in Romania sau nu. Prin urmare, atunci cand parasesti localitatea la volanul autoturismului, trebuie sa te afli in posesia unei roviniete valabile.
Care este pretul unei roviniete?
Pretul unei roviniete se calculeaza in functie de tipul autovehiculului, in functie de categoria de permis si proportional cu greutatea autoturismului sau vehiculului. Pretul rovinietei va fi diferit in functie de acesti factori. Poti alege sa achizitionezi o rovinieta pentru una sau sapte zile, 30/90 de zile sau 12 luni. Rovinieta cu valabilitate maxima de douasprezece luni este cea mai indicata in cazul celor care se deplaseaza in afara orasului. De obicei nu se justifica achizitia unei roviniete pe o perioada extrem de mica.
In cazul in care autovehiculul este inmatriculat in afara granitelor, persoana care este specificata in certificatul de inmatriculare si care are dreptul legal de a conduce este obligata sa plateasca taxa de drum. Acest lucru inseamna de fapt ca esti raspunzator pentru achizitia unei roviniete si pentru plata amenzilor primite, chiar daca nu conduci tu autovehiculul pe care il ai in proprietate. In cazul in care esti depistat fara rovinieta, vei avea de platit o amenda al carei cuantum se poate incadra intre 250 si 4500 RON. Pretul variaza in functie de categoria din care face parte autovehiculul.
Cand este necesara o rovinieta?
Trebuie sa stii faptul ca majoritatea drumurilor publice din Romania se afla sub supraveghere cu camere video care permit detectarea rovinietelor care au expirat. Aceste camere au capacitatea de a citi sute de numere pe secunda. In cazul in care ai fost depistat cu rovinieta expirata, trebuie sa stii faptul ca poti fi amendat o singura data pe luna, iar procesul verbal intocmit poate fi realizat chiar si in lipsa conducatorului auto. Singura cerinta este aceea de ti se comunica in maxim 30 de zile de la constatarea contraventiei. Amenda pentru o astfel de contraventie va veni prin posta. Poti sa contesti amenda, insa trebuie sa stii ca ai sanse aproape nule de a castiga. Prin urmare, specialistii recomanda sa te asiguri ca rovinieta este valabila in permanenta, astfel incat sa eviti eventuale amenzi.
De unde putem achizitiona rovinieta?
Rovinieta poate fi cumparata din orice subunitate a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR, de la orice oficiu al Postei Romane sau din anumite benzinarii (Mol, OMV, Rompetrol, Socar, Lukoil). In plus, poti sa platesti o rovinieta si prin SMS in retelele Vodafone/Orange/Telekom si Rcs-Rds. Atunci cand rovinieta este pe cale sa expire, poti alege sa achizitionezi o noua rovinieta, cu cel mult 30 de zile inainte ca cea veche sa expire. In plus, atunci cand doresti sa achizitionezi o rovinieta pe 12 luni, trebuie sa prezinti si talonul masinii. Rovinieta este o taxa de drum care este intalnita si in alte tari sub numele de vinieta. Pentru a te asigura ca ti-ai indeplinit obligatiile atunci cand circuli in afara tarii, este bine sa afli din timp care sunt obligatiile de plata.
Unde poate fi achitata e-rovinieta?
Dupa cum am mentionat, rovinieta poate fi achizitionata in orice benzinarie sau in punctele Paypoint din Romania. Tot ceea ce ai nevoie este o aplicatie de homebanking. Poti achizitiona o rovinieta online sau chiar prin SMS. In cazul in care doresti sa afli informatii suplimentare cu privire la obligatiile de plata a rovinietei, poti consulta OG numarul 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier si Ordinul numarul 769/2010 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.
Care este pretul unei roviniete?
Dupa cum am mentionat, pretul unei roviniete variaza in functie de categoria autovehiculului, dar si de perioada de valabilitate.
Categoria A – autoturisme
1 zi – nu poate fi achizitionata pentru categoria A;
7 zile – 3 euro;
30 de zile – 7 euro;
90 de zile – 13 euro;
12 luni – 28 euro.
Categoria B – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 0 si 3,5 tone.
1 zi – nu poate fi achizitionata pentru categoria B;
7 zile – 6 euro;
30 de zile – 16 euro;
90 de zile – 36 euro;
12 luni – 96 euro.
Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 3,5 si 7,5 tone
1 zi – 4 euro;
7 zile – 16 euro;
30 de zile – 32 euro;
90 de zile – 92 euro;
12 luni – 320 euro.
Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 7,5 si 12 tone
1 zi – 7 euro;
7 zile – 28 euro;
30 de zile – 56 euro;
90 de zile – 160 euro;
12 luni – 560 euro.
Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
1 zi – 9 euro;
7 zile – 36 euro;
30 de zile – 72 euro;
90 de zile – 206 euro;
12 luni – 720 euro.