alopecia areata

Alopecia areata este o afectiune medicala care afecteaza parul, determinand caderea acestuia in zone localizate ale scalpului sau ale corpului. Aceasta afectiune poate afecta pe oricine, indiferent de sex sau varsta, si poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine si a calitatii vietii pacientilor. Pentru a intelege mai bine vom explica ce este alopecia areata, cauzele posibile, simptomele, diagnosticul si optiunile de tratament disponibile.

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata este o afectiune autoimuna a parului, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al organismului ataca gresit foliculii de par, determinand caderea parului. Aceasta cadere a parului se manifesta sub forma de pete chelie rotunde sau ovale pe scalp sau in alte zone ale corpului unde exista par, cum ar fi barba, sprancenele sau genele. Poti afla mai multe informatii accesand totul despre alopecia areata.

Cauze posibile

Cauzele exacte ale alopeciei areate nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca factorii genetici, imunologici si de mediu pot juca un rol in dezvoltarea acestei afectiuni. Unele studii sugereaza ca predispozitia genetica poate juca un rol important, iar persoanele cu istoric familial de alopecie areata pot fi mai susceptibile la aceasta afectiune. De asemenea, se crede ca un dezechilibru in sistemul imunitar poate declansa atacul asupra foliculilor de par.

Simptomele alopeciei areate

Principalele simptome ale alopeciei areate includ:

  • Caderea parului: Caderea parului sub forma de pete chelie rotunde sau ovale. Aceste pete pot varia in dimensiune si pot aparea pe orice zona cu par.
  • Par fragil sau subtire: Parul ramas in jurul zonelor afectate poate deveni fragil sau subtire.
  • Schimbari in unghiul de crestere a parului: Uneori, dupa ce parul incepe sa creasca din nou in zonele afectate, acesta poate creste sub un unghi diferit sau cu o textura diferita.

Diagnostic si evaluare

Pentru a diagnostica alopecia areata, medicul dermatolog va evalua istoricul medical al pacientului si va efectua o examinare fizica detaliata a scalpului si a parului. In unele cazuri, poate fi necesara o biopsie a pielii pentru a exclude alte afectiuni ale scalpului. Uneori, medicul poate solicita teste de sange pentru a evalua starea generala de sanatate si pentru a verifica daca exista alte afectiuni asociate. Poti apela la clinica dermatologica cu bilet de trimitere in Targu Mures pentru tratament.

Optiuni de tratament pentru alopecia areata

Tratamentul alopeciei areate poate varia de la persoana la persoana si poate depinde de severitatea afectiunii. Iata cateva optiuni de tratament:

  • Injectii cu corticosteroizi: Aceste injectii pot fi administrate in petele de cadere a parului pentru a reduce inflamatia si pentru a stimula cresterea parului.
  • Minoxidil: Acest medicament topic poate ajuta la cresterea parului si poate fi utilizat in combinatie cu alte trata mente.
  • Terapia cu lumina ultravioleta (PUVA): PUVA implica expunerea pielii la lumina ultravioleta dupa ce a fost aplicata o substanta fotosensibilizatoare pe zonele afectate.
  • Terapia biologica: Unele medicamente biologice pot fi folosite pentru a modula raspunsul sistemului imunitar si pentru a opri atacul asupra foliculilor de par.
  • Peruci sau coafuri: Pentru cei care au pierdut o mare parte a parului, perucile sau coafurile pot fi o optiune pentru a ascunde petele chelie.

Este important de mentionat ca alopecia areata este o afectiune variabila, iar raspunsul la tratament poate varia de la un individ la altul. Este crucial sa consultati un medic dermatolog pentru a discuta optiunile de tratament potrivite in functie de situatia dvs. si pentru a obtine un plan personalizat de ingrijire a parului. De asemenea, sustinerea psihologica si consilierea pot fi utile pentru pacientii care se confrunta cu impactul emotional al alopeciei areate asupra stimei de sine si a calitatii vietii.