Vinul rosé a devenit tot mai popular in ultimii ani si este alegerea principala a multora, in special in cele mai calduroase luni din an datorita prospetimii sale si efectului racoritor. A fost produs pentru prima data in regiunea Provence din Franta in urma cu cateva secole, iar popularitatea sa a explodat in ultimele decenii in Statele Unite. Astazi este intalnit in toata lumea, insa cei mai mari producatori sunt Franta, Italia, Germania si Spania.
Cele mai populare vinuri rosè produse in Franta sunt cele din regiunea Provence. Mai bine de jumatate de vinurile produse aici sunt rosè, iar printre cele mai populare soiuri de struguri folositi putem aminti de Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cinsault, Carignan sau Tibouren. Tavel este o alta zona cunoscuta din Franta care se regaseste in Valea Loarei. De regula, vinurile rosè produse aici sunt alcatuite din 60% Grenache, 15% Cinsault si restul un mix de Shiraz, Carignan, Cinsault si Mourvedre. Cele mai multe vinuri rosè din Valea Loarei provin din zonele Anjou, Touraine si Saumur, iar Cabernet Sauvignon este de nelipsit din procesul de obtinere al vinului.
Vinurile rosè se produc pe tot teritoriul Italiei. Cele mai elegante se obtin in regiunile din nord, pe cand cele seci, corpolente provin din sud. In centrul Italiei, in zona Toscanei se produc vinuri rosé dulci, de regula, din struguri Sangiovese.
Si Spania este un producator important de vinuri rosè, folosindu-se in special struguri Grenache alaturi de Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon sau Carignan. Regiunea Navvara este una dintre cele mai populare, dar merita amintite si Alicante, Jumilla sau Tierra de Leon.
In general, vinurile rosè au arome distincte de fructe precum pepene galben sau citrice si sunt completate de arome florale. Textura, nivelul de aciditate si gustul difera in functie de tipurile de struguri folositi. Vinurile seci se imbina de minune cu preparate precum paste, sushi sau salate, pe cand cele dulci pot fi servite alaturi de platouri cu branza, fructe de mare sau deserturi pe baza de fructe.
Cei care prefera vinuri rosé autentice romanesti se pot orienta catre cele disponibile la Crama Budureasca. Unele dintre cele mai apreciate sunt cele obtinute din struguri de Busuioaca care se bucura de o atentie speciala pe tot parcursul anului in viile Budureasca. Soiul de struguri este foarte popular in tara noastra pentru aromele sale fructate, pline de prospetime, care dau viata unui vin rafinat, usor de baut.
Busuioaca din gama Budureasca Premium este un vin realizat doar din cei mai sanatosi struguri culesi din viile Dealu Mare. Dupa culegerea si sortarea lor, strugurii se lasa in contact cu pielitele pentru exact 48 de ore, timp necesar pentru extragerea aromelor dorite. Cucereste prin culoarea sa roz pal straveziu si cu parfumul de petale de trandafir. Gustul bine structurat aminteste de rodie si capsuni, conducand catre un final incantator. Este foarte versatil si poate fi servit atat ca atare, cat si langa preparate din carne de pui, fructe de mare, branzeturi, salate si nu numai. Pentru evidentierea tuturor calitatelor sale, se recomanda consumul la o temperatura intre 7 si 9 grade.
Busuioaca din gama Bristena este un vin rose demidulce din portofoliul Cramei Budureasca. Este foarte apreciat pentru culoarea sa roz intens si cucereste cu aromele parfumate de dulceata din petale de trandafir puse in valoare de gustul de capsuni si zmeura. Echilibrul intre zahar si aciditate este perfect, iar corpolenta medie ii confera vinului un final foarte catifelat. Poate fi servit langa branzeturi fine, putin sarate sau langa deserturi pe baza de fructe, temperatura sa ideala fiind intre 10 si 12 grade.