De ce să plătesti prețul întreg pentru un computer nou când poți obține un laptop folosit pentru o fracțiune din preț. Calculatoarele uzate care sunt ieftine sunt atrăgătoare. Mai ales dacă ai cerințe simple, cum ar fi consultarea internetului, trimiterea de e-mailuri sau furnizarea de instrumente pentru temele copiilor tăi. Dar sunt importante atât siguranța cât și securitatea calculatorului tău. Marea majoritate de calculatoare ieftine sunt securizate. Este neobișnuit că cineva să îți ofere un calculator la mâna a doua care a fost infectat cu programe virusate, doar cu intenția de a provoca o daună calculatorului. Ar trebuie să iei în calcul toate măsurile existente în acest sens.

Calculatoarele și laptopurile care au fost recondiționate – vârsta lor contează

Trebuie să te concentrezi pe computerele second-hand care rulează Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft, care a fost introdusă în iulie 2015. Microsoft nu mai oferă actualizări de întreținere sau de securitate pentru versiunile mai vechi de Windows, cum ar fi XP și Vista. În ianuarie 2020, Microsoft va înceta să accepte Windows 7. Potrivit ar fi să nu cumperi laptopuri second hand care nu au fost actualizate de mult timp. Dacă eșți pregătit să plătesti mai mult pentru o actualizare la Windows 10, aceasta este o excepție. Alternativ, dacă intenționezi să înlocuiesti Windows-ul cu o versiune actuală de Linux.

Examinează programul actualizărilor de securitate pentru a vedea când vor înceta. În majoritatea cazurilor, până la 5-6 ​​ani de la prima introducere a dispozitivului, ele tot vor exista. Apple lansează de obicei corecții de securitate pentru ultimele trei versiuni de macOS. Dacă calculatorul tău second hand nu este prea vechi, este posibil să poți face upgrade la o versiune macOS care încă primește actualizări. Cel puțin, acest lucru ar putea funcționa pentru o perioadă de timp.

Este posibil ca procedura de curățare și resetare să dureze câteva ore. După aceea, poți continua să configurezi Windows ca și cum ai cumpăra un calculator nou. Instalează software de securitate reputat. Instalează cele mai noi actualizări de securitate și fiabilitate ale Microsoft rulând Windows Update. Verifică pentru a vedea dacă reinstalarea a inclus vreun alt program pe care nu îl doreșți, cum ar fi jocurile pe care nu le vei folosi niciodată. De obicei, acestea pot fi dezinstalate prin Start, Setări, Aplicații și caracteristici. Unele aplicații deosebit de nedorite pot fi marcate ca „Aplicații potențial nedorite”, permițându-ti să le dezinstalezi imediat.

Resetează-l la setările din fabrică

Să presupunem că ai achiziționat un calculator second hand cu Windows 10 la mâna a doua. În mod ideal, când îl pornești pentru prima dată, vei vedea afișajele identice ca și cum ai fi cumpărat unul nou-nouț. Ecrane sunt cele care te ghidează prin procesul de personalizare a Windows-ului pentru nevoile tale. Această indică faptul că vânzătorul a reinstalat Windows de la zero, ștergându-și fișierele și resetând Windows la setările din fabrică. Probabil să mai existe fișiere printr-o copie de rezervă pe o „partiție de recuperare” separată de pe computer. Acesta este un lucru pe care îl vor realiza majoritatea reparatorilor de PC-uri aprobați. Mulți vânzători inteligenți vor găși aceste informații rătăcite și nu vor fi de acord să mai achiziționeze dispozitive IT care nu sunt complet goale de diferite fișiere nepotrivite.