Cărți de Lucreția Titircă fac parte din oferta oricărei librarii sau magazin online care comercializează volume din domeniul medicinei.
Nenumărate cărți semnate Lucreția Titircă stau mărturie pasiunii acestei doamne pentru profesia de asistent medical. Generații întregi de studenți și asistenți, viitori medici sau infirmiere, au citit cărți de lucretia titirca și s-au perfecționat in domeniul îngrijirii bolnavilor.
Lucreția Titirca s-a născut în anul 1930 în loc. Borșa, jud. Maramureș. Deși elevă eminentă, nu a putut urma studii universitare si a absolvit învățământul mediu sanitar. Lucreția Titirca si-a construit cariera in jurul profesoratului. Școala Tehnică Sanitara din Satu Mare a beneficiat de cursurile concepute de Lucreția Titirca iar cariera didactică a fost completată de etape de management. Directoare adjunctă la Școala Sanitara, Lucretia Titirca a continuat după vârsta de pensionare sa coordoneze activități de învățământ, înființând Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Baia Mare.
Dorința de a scrie cărți de specialitate a venit firesc, fiind asistentă – șefă si având responsabilități cu privire la pregătirea asistenților medicali. Experiența si abilitățile deosebite in nursing i-au insuflat temele și subiectele cărților, care au devenit adevărate puncte de referință pentru cei care se pregătesc in îngrijirea bolnavilor si nursing. Cărțile doamnei Titircă au umplut un gol in literatura de specialitate, cu informații utile si exemple practice pentru ca aceia care învață in domeniu să se poată informa.
Cărți de Lucreția Titircă
Lucreția Titircă a redactat mai mult de 10 cărți și manuale dedicate nursing-ului, tratamentului bolnavilor si îngrijire, ce trebuie aplicate de către asistenții medicali. Numeroase instituții de învățământ mediu medical folosesc cărți lucretia titirca pentru a preda noțiuni de nursing, lecții despre urgente chirurgicale sau nevoile și tehnicile de îngrijire.
Principalele cărți semnate Lucreția Titircă sunt:
- Dicționar de termeni pentru asistenții medicali – ediția a VII-a
- Ghid de nursing – cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale (Volumul I)
- Tehnici de evaluare si îngrijiri acordate de asistenții medicali (volumul II)
- Îngrijiri speciale acordate pacienților de asistenți medicali, pentru colegiile si scolile postliceale sanitare, Ediția a IX-a
- Ghid de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale
- Urgențele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistenții medicali
- Breviar de explorări funcționale și îngrijiri, pentru școlile sanitare
Concluzii
In afară de talentul pedagogic si harul de a transmite cunoștințe valoroase, Lucreția Titircă a insuflat elevilor săi o conduita morala deosebit de riguroasă. Standardele profesiei de asistent medical au cunoscut îmbunătățiri datorita preocupării Lucreției Titirca in zona tehnicilor de îngrijire si a modului in care este tratat pacientul în stare acută, cronică sau în convalescență.
Personalitate de seamă în rândul femeilor care si-au dedicat existența profesiei de asistent medical, Lucreția Titirca a luptat pentru afirmarea femeilor în domeniul nursingului și a îngrijirilor medicale. Tehnicile moderne și ideile creative de management au revoluționat profesia de asistent medical prin sinteza între informațiile științifice și elementele practice.
Nursing-ul modern înseamnă mai mult decât simpla îngrijire a bolnavului, reprezintă un mod eficace de a contribui la actul medical pentru a vindeca și pentru a-i ajuta pe cei suferinzi.