De-a lungul timpului modul in care a arat si s-a imbracat o femeie a constituit un mijloc prin care si-a exprimat pozitia sociala, profesia, alegerile sau preferintele. In aceasta directie au jucat un rol important si modelele de costume dama care si-au facut aparitia in diverse forme in garderoba unei femei.

Modul de a purta un model de costume dama dar si ceea ce spun despre tine este important deoarece creeaza perceptia asupra persoanei tale a celor din jur. Cand au aparut dar si ce pot exprima despre tine si personalitatea ta, iti vom spune in randurile urmatoare.

       Putin din istoria costumelor de dama

Purtarea costumelor de dama s-a popularizat incepand cu anul 1925 incepand cu momentul in care Coco Chanel a eliberat feminitatea din corset si si-a facut aparitia purtand o fusta impreuna cu un sacou de inspiratie masculina. Mai tarziu, in anul 1932, Marcel Rochas propune costumul cu pantalon potrivit pentru femeile care activeaza in campul muncii iar in anul 1964 Andre Courreges rafineaza aceasta tinuta si o face potrivita pentru intalnirile de business si evenimente de seara.

In anul 1966, Yves Saint Laurent lanseaza celebrul smoking si declanseaza o adevarata revolutie vestimentara. Anii ’70 aduc o nota dramatica siluetei si apar sacourile cu umeri proeminenti iar anii ’80 aduc putina stabilitate in acest stil si aduce ca noutate feminitatea si rafinamentul unei tinute pur business. Marii designeri includ deux-pieces-urile in centrul atentiei pe podiumurile de moda si incep sa se diversifice modelele de costume dama.

Cum sa porti un costum si sa creezi o impresie placuta?

Cu siguranta, oricine are in garderoba cel putin un model de costume dama insa, pentru a putea crea o tinuta rafinata si de bun gust trebuie sa stii si cum sa o porti. De exemplu, un costum cu fusta sau rochie si sacou este potrivit in contexte mai formale, asa cum sunt petrecerile corporate sau intalnirile de afaceri din afara orelor de lucru.

Costumele cu pantaloni sunt preferate mai mult pentru munca de zi cu zi la birou, in medii in care deplasarea la intalniri de afaceri nu este chiar obligatorie. In plus, sunt si mai comode. Insa, cele compuse din rochie si sacou, asa cum sunt compleurile, sunt ideale atat pentru evenimente de zi cat si pentru cele de seara, diferenta de stil facandu-se prin intermediul machiajului, coafurii si accesoriilor purtate in diferite momente ale zilei.

Pentru a putea purta cu stil un costum, indiferent de piesele din care este compus, trebuie sa te asiguri ca este un model de calitate precum cele de la Yves Fashion. Fiecare detaliu trebuie sa fie impecabil si, sa nu crezi ca daca au iesit cateva ate la maneca acestea nu vor fi observate. Un cunoscator fin al modelelor de costume dama va observa aceste detalii. Trebuie sa tii cont de toate detaliile deoarece acestea vor contura imaginea ta in ochii unei persoane. Mai ales daca este vorba despre o intalnire de business ai doar cateva secunde la dispozitie pentru ca interlocutorul sa isi faca o opinie despre tine.

Multe studii au aratat faptul ca o femeie care poarta costume dama compuse din rochii sau fuste, este vazuta ca fiind mai empatica, de incredere si mai feminina. Pe de alta parte, costumele de dama compuse din sacou si pantaloni transmit interlocutorului ideea ca te caracterizeaza fermitatea, puterea si persuasivitatea.