Generatoarele electrice sunt aparate utile care furnizează energie electrică în timpul unei întreruperi de energie și previn întreruperea activităților zilnice sau întreruperea operațiunilor comerciale. Generatoarele sunt disponibile în diferite configurații electrice și fizice pentru a fi utilizate în diferite aplicații. Înainte de achiziționa un generator de curent, e bine sa știți in linii mari  principiile de funcționare ale unui generator electric, componentele principale ale unui generator și ce producători aveți la dispoziție când doriți sa cumpărați un generator de curent electric.

Cum funcționează un generator?

Un generator electric este un dispozitiv care transformă energia electrică obținută dintr-o sursă externă în energie electrică de ieșire.

Este important să înțelegem că un generator nu „creează” de fapt energia electrică. În schimb, folosește energia mecanică furnizată pentru a forța mișcarea sarcinilor electrice prezente în firul bobinat printr-un circuit electric extern. Acest flux de sarcini electrice constituie curentul electric de ieșire furnizat de generator. Acest mecanism poate fi înțeles, considerând generatorul ca fiind analog cu o pompă de apă, care provoacă curgerea apei, dar nu „creează” apa care curge prin el.

Generatorul modern funcționează pe principiul inducției electromagnetice descoperit de Michael Faraday în 1831-32. Faraday a descoperit că fluxul de sarcini electrice ar putea fi indus prin mișcarea unui conductor electric, cum ar fi un fir care conține sarcini electrice, într-un câmp magnetic. Această mișcare creează o diferență de tensiune între cele două capete ale firului sau ale conductorului electric, care la rândul său determină curgerea descărcărilor electrice, generând astfel curent electric.

Componentele principale ale unui generator electric

Principalele componente ale unui generator electric pot fi clasificate în linii următoare

  • Motor
  • Alternator
  • Sistem de alimentare
  • Regulator de voltaj
  • Sisteme de răcire și evacuare
  • Sistem de ungere
  • Încărcător de baterie
  • Panou de control
  • Ansamblu principal / cadru

Producători generatoare electrice

Daca iți dorești un generator de curent de calitate, care sa te ajute sa menții in funcțiune anumite aparate electrocasnice atunci când se întrerupe curentul electric, atunci trebuie sa te orientezi către producători de marca in domeniu.

Multe firme care activează in domeniul generatorilor s-au impus pe piață datorita calității si fiabilității produselor, iar altele au intrat recent in zona marilor producători de generatoare, cu avânt si dedicare, pentru a oferi clienților generatoare electrice de diferite puteri si dimensiuni, in funcție de necesitați. Printre brandurile renumite in domeniu se numără: Kipor, Black & Dekker, Honda, Stager, Stern, Caterpillar, Cummins,MTU, Kohle.

In Romania, Endress Group este un producător de generatoare electrice cunoscut, partener Zenessis, si oferă o gama variata de generatoare electrice pe benzina, diesel, grupuri electrogene, etc.

Cum aleg un generator electric

In momentul achiziției unui generator de curent electric trebuie sa luați in considerare cont de câteva caracteristicile esențiale ale respectivului generator de curent electric: prețul , eficienta si simplitatea in exploatare, utilitatea, costurile de exploatare si întreținere. Daca locuința sau firma care va fi deservita de generator nu este alimentata de la rețeaua națională de energie electrica trebuie sa știți ca in acest caz aveți nevoie de un produs de calitate superioara capabil sa funcționeze non – stop pe perioada in care sunt utilizați consumatorii casnici. Daca însă utilizarea este ocazionala atunci alegerea unui generator ca sursa de curent electric auxiliara este cea mai buna idee.