Odata cu trecerea timpului, in constiinta oamenilor s-au adunat multe mituri despre arsurile din sarcina si copilul care creste in pantecul mamei.
Cu toate ca miturile sunt niste povestiri fantastice care nu au nici o legatura cu realitatea, pentru unele persoane acestea devin niste legi nescrise. Mai ales in comunitatile traditionaliste, femeile insarcinate pun pret pe vorbele batranilor, despre ce se intampla pe parcursul sarcinii.
Unele dintre aceste mituri nu sunt deloc daunatoare, din contra, singurul lor efect este ca produc amuzament. Spre exemplu au aparut tot mai multe mituri despre arsurile in sarcina. De exemplu, se spune ca gravida daca are arsuri la stomac va avea un copil cu par bogat.
Arsurile la stomac in timpul sarcinii incep sa apara din al doilea trimestru de sarcina si se accentueaza din al treilea trimestru. Ele pot fi atat de suparatoare pentru gravida incat pot sa taie pofta de mancare astfel ca, gravidele trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei in aceasta perioada in care bebelusul creste foarte repede.
Sunt unele femei mai in varsta care sustin ca arsurile apar atunci cand copilului ii creste parul pe cap. Insa, acest simptom apare din doua motive foarte clare. Primul motiv are legatura cu presiunea pe care o exercita greutatea copilului asupra tractului digestiv. Pe masura ce bebelusul creste in dimensiuni, acesta impinge stomacul pentru a-si face loc in abdomenul mamei si de aceea, acidul gastric urca din stomac spre esofag mult mai usor. Pe de alta parte, cantitatea de progesteron creste. Progesteronul relaxeaza muschii si are rol in pregatirea organismului pentru nastere. Ca urmare, toti muschii se vor relaxa, fara nici o deosebire, inclusiv sfincterul de la intrarea in stomac. Asadar, alimentele si acidul se intoc mult mai usor in esofag si provoaca arsurile. Recomandarea este ca femeile insarcinate sa ia antiacide care sunt permise in sarcina, pentru a se putea alimenta corespunzator.
Pe langa aceste motive sunt si alte cauze care determina aparitia arsurilor in sarcina. Printre acestea se regasesc alimentele grase, ciocolata sau menta, o masa prea copioasa, sucul de fructe sau lichidele care contin cofeina, stresul sau anxietatea, inclusiv exercitiile fizice efectuate imediat dupa mancare.
Arsurile in sarcina pot fi evitate cu usurinta daca se respecta o serie de recomandari, care sunt foarte simplu de urmat. Astfel, se recomanda ca mancarea sa fie consumata in portii mici, sa se evite consumul de alimente inainte de somn, sa evitam alimentele si lichidele pe care le banuim ca ne provoaca arsuri sau indigestie, sa evitam cafeaua sau bauturile care contin cofeina, sa nu fumam, sa dormim pe partea stanga sau sa mestecam guma deoarece are rolul de a produce saliva si astfel va fi neutralizat acidul gastric.
Vezi mai multe informatii despre subiect in urmatorul videoclip Doctormit: